Въоръжена група от Косово превзе полицейско управление в Македония
Въоръжена група от Косово превзе полицейско управление в Македония / Thinkstock/Getty Images

Около 40 въоръжени превзеха тази сутрин полицейско управление в село Гошинце в община Липково, северната част на Македония. Нападателите са нахлули от съседно Косово.

Те са задържали четирима македонски полицаи. Информацията е потвърдена от македонското министерство на вътрешните работи.

Нападателите са били облечени с маскировъчни дрехи, заявяват още от македонското вътрешно ведомство.

Говорителят на македонското МВР Иво Котевски определи атаката като "терористично нападение". Той съобщи още, че нападателите са били облечени с маскировъчни дрехи с емблемата на УЧК (албанското наименование на Армията за освобождение на Косово-АОК).

"Нападателите са отнели оръжието на полицаите и трима от тях са били поставени белезници. Четвъртият е бил бит", каза той. Нападението е било заснето от камери.

Ръководителят на групата е говорил на албански език чрез преводач, който пък е говорил на много лош македонски, изпълнен със сърбизми, и е заявил: "Ние сме от УЧК и предайте на Али Ахмети и Груевски, че те не могат да ви помогнат. Ние искаме собствена държава не признаваме Охридския договор и тук вече никой не може да дойде. Ако още веднъж ви намерим тук, ще ви избием", съобщи Котевски.

Нападателите са счупили радиостанциите и телефоните на полицаите и дали половин час на служителите да напуснат караулката.

„Категорично твърдя, че няма никакво основание за етнически и какъвто и да било конфликт в Република Македония. Информациите за случилото се на север в републиката не кореспондират със случващото се в обществото ни". Това каза бившият вицепремиер и министър на здравеопазването Имер Селмани по повод информацията за превземането на полицейското управление. "Подобни неща може да са в интерес на определени центрове. Днес обаче сме 2015 година и няма шанс да се върнем към един, за съжаление, не толкова добър опит от миналото. Всичко трябва да се решава по пътя на диалога и интеграцията. В крайна сметка и проблемите през 2001 година приключиха с диалог", каза още Селмани.

Според него това може да е деяние на хора, които искат да отклонят вниманието от реалните проблеми към нещо друго.

Суад Мисини от Центъра за обществени изследвания каза, че подобни инциденти не са изненада за мнозинството от македонците, но той не вярва, че те могат да доведат до сериозен конфликт.

"Според мен става дума за сценарий на управляващата партия, която се опитва по този начин да отклони вниманието от тежката корупция, която беше разкрита от опозицията. Очаквах нагнетяване на ситуацията, в което властите имат голям опит", каза Суад Мисини.

От два месеца в Македония има тежка политическа криза. Опозицията направи огромни разкрития за тежки корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите.

Груевски многократно обвиняваше опозицията, че иска "да предизвика междуетнически конфликт". Той обвинява опозицията, че обслужва чужди служби.

Източник: БГНЕС