Реформаторите внасят промени срещу рецидивистите на пътя
Реформаторите внасят промени срещу рецидивистите на пътя / снимка: БГНЕС, архив

Да бъде отнето правото на шофьори да управляват автомобил, ако са причинили ПТП и има пострадал, и при положение, че обжалват наказателното си постановление. Такава поправка в Закона за движение по пътищата внася депутатът Петър Славов, съобщават от Гражданския блок към Реформаторския блок.

Преди великденската ваканция на парламента народните представители приеха промени в закона, а предложението на Славов е между първо и второ четене на измененията, се уточнява в съобщението. Предвижда се водачите да бъдат лишавани от правото да шофират, докато се установи категорично дали са виновни.

При сегашните мерки, разписани в Закона за движение по пътищата, шофьорите запазват книжката си до приключване на обжалването, а не са рядкост и случаите, когато един и същ водач обжалва няколко акта едновременно, пише в мотивите си вносителят.

Според Петър Славов, ако неговата идея бъде гласувана, ще бъдат спрени "рецидивистите по пътя, които извършват системно нарушения, а наказанията им се бавят с години". Такива са случаите в Панагюрище и Стара Загора, при които загинаха Петьо и Паоло, обяснява авторът на промяната.

Депутатът предлага и по-тежки наказания за шофьори, които си позволяват да спират по тротоари, зелени и пешеходни зони.