„Екзакта: 37% от българите са оптимисти за бъдещето на страната
„Екзакта: 37% от българите са оптимисти за бъдещето на страната / снимка: Sofia Photo Agency, архив


ГЕРБ би получила 25,1 на сто от вота на българите, а БСП - 12,2 процента, ако изборите бяха днес. Това показват данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", направено между 1 и 9 април сред 1000 души.

За ДПС биха гласували 7,5 на сто, за РБ - 5,5 процента, а за ПФ - 5 на сто. "Атака" би получила 3 на сто, а АБВ - 2,5 на сто.

Ако днес се произвеждат предсрочни парламентарни избори, е много вероятно да се възпроизведе сегашното партийно представителство в Народното събрание, без ББЦ, коментират от агенцията.

След конгреса на БСП се регистрира минимално покачване на електората на тази партия с 1 на сто. Без промяна остава рейтингът на одобрение на Михаил Миков - 16 на сто.

От "Екзакта" са тествали и Велизар Енчев, който сформира "Българска пролет". През април той е одобряван от 15 процента от българите, а интерес към формацията му проявяват най-често привърженици на "Атака", на БСП и на АБВ.

Социолозите уточняват, че получените данни през април са набрани извън контекста на реална изборна ситуация и затова на тях следва да се гледа по-скоро като на ориентир за политически симпатии, отколкото като на прогноза за изборен резултат.

Според данните 37 на сто от българите посочват, че са оптимисти за бъдещето на страната, а доста повече - 44 процента, са оптимисти за собственото си бъдеще.