Крепостна кула на античния Одесос става част от ларгото
Крепостна кула на античния Одесос става част от ларгото / Live.Varna.bg

„По предписание на Министерството на културата част от античната стена на Одесос, която беше открита по време на ремонтните дейности в центъра, ще бъде експонирана пред църквата „Св. Никола“. Това ще стане факт, след като бъдат извършени допълнителни разкопки в района на шадравана до храма, където се знае, че се намира и кула от крепостната стена“, каза директорът на РИМ – Варна – Валентин Плетньов.

За целта се работи по проект, който предвижда възстановяване на кулата на височина от около метър. От нея ще тръгва и крепостната стена, която ще намаля плавно височината си, докато стигне до самата пешеходна зона. Там тя ще бъде на нивото на паважа. В близост ще бъде поставена и карта на античния Одесос с  историческа справка.

„Държа да отбележа, че всички артефакти, открити при изкопните работи на бул. „Княз Борис I“, бяха заровени по специфични изисквания на министерството – с т. нар. „пясъчни възглавници“, които ще ги съхранят за бъдещ период. Всичко е оставено на мястото си с изключение на питоса, който е прибран в музея“, каза още Плетньов. Ремонтът на ларгото продължава с полагане на подземни комуникации.

Междувременно приключи работата по поставяне на паветата на пл. „Независимост“, като дейността напредва в посока Катедралата. Изпълнителите вече са на нивото на Държавния архив. В момента озеленители подготвят засаждането на декоративните дървета около Окръжния съд. Шадраванът вече е с изградена бетонна структура, работи се по ВиК системата и ел. инсталацията на съоръжението. През следващата седмица ще бъдат доставени хидрофорните помпи, с което започва изграждането и на фонтанната система. Паралелно с това ще започне работа по облицовка на бетонните бордове на шадравана и на градинките.

„Започнахме пребоядисването на всички метални орнаменти, които са част от проекта за естетизация и модернизация на централната градска част. Орнаментите се шлайфат ръчно, поставя се антикорозионен грунд, а след това се нанасят два слоя боя с графитен цвят“, обясни арх. Десислава Борисова – ръководител на проекта.