Прокуратурата иска Ченалова в ареста
Прокуратурата иска Ченалова в ареста / снимка: БГНЕС, архив

Софийската градска прокуратура протестира решението на Софийския градски съд, с което спрямо обвиняемата Румяна Ченалова бе определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 8 000 лева. Това се посочва в съобщение от СГП.

Ченалова: Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота

Прокуратурата счита, че най-адекватна на демонстрираното процесуално недобросъвестно поведение от обвиняемата Ченалова е най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". След като е била надлежно уведомена, че трябва да се яви пред разследващите органи, Ченалова не е сторила това, пише в съобщението.

В протеста са изложени подробни съображения за неспазването на Наредбата за медицинската експертиза, която предвижда не само установяване на влошено здравословно състояние, но и становище на лекарска комисия, че това състояние е пречка за обвиняемия да се яви пред орган на съдебната власт. Такова становище липсва в представените до момента от обвиняемата и защитниците й медицински документи. Това е наложило разпита на лекарите, които са ги издали. Категоричното им мнение, изразено пред разследващите е, че въпреки констатираното влошаване на здравето на обвиняемата Ченалова, то не е било с такъв характер, че да препятства участието й в насрочените процесуално следствени действия, за които е била уведомена.

Необходимостта от прилагане на най-тежката мярка за неотклонение е обоснована и от активните действия по разследване, включително и по отношение на констатираните от първоинстанционния съд данни за корупционно престъпление.

Според прокуратурата налице са и достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителната теза за извършено от обвиняемата престъпление по служба, посочват от СГП.