Държавата трябва да подкрепя родното производство на храни, смятат българите
Държавата трябва да подкрепя родното производство на храни, смятат българите / ThinkStock/Getty Images

Правителството трябва да подкрепя местно произведената храна повече, смятат 94 на сто от българите. Резултатите са от социологическо проучване, подготвено от TNS Opinion в осем европейски страни за екоорганизациите "Приятели на Земята Европа" и "За Земята", които днес го изпратиха до медиите.

От интервюираните 81 на сто се опитват да разберат дали храната, която купуват, е произведена у нас, но 71 на сто смятат, че е трудно да намерят информация откъде могат да си купят такава храна. Според 61 на сто от анкетираните няма достатъчно места за купуване на такава храна в района, в който живеят, а само 43 на сто понякога си купуват местно произведена храна.

В същото време 89 на сто смятат, че купуването на местно произведена храна помага за създаването на работни места в региона. Според "За Земята" това показва, че местните и
централните власти трябва да положат повече усилия, за да се популяризират съществуващите места и начини за купуване на местно произвeдени храни като фермерски пазари и хранителни кооперативи.

В момента имаме все по-глобализираща се и индустриализирана хранителна система, която унищожава работни места, уврежда околната среда, коментира резултатите Ивайло Попов от "За Земята". "В същото време българските земеделски производители, особено малките и средните, изчезват. Нашето проучване показва обществената подкрепа за нещо
по-различно, както и че политиците трябва да направят много повече за поддържането на устойчиво произведената местна храна и за изграждането на местните хранителни икономики, които да съживят българските селски райони", добавя той, цитиран в
съобщението.

От екоорганизацията призовават министърът на земеделието и храните Десислава Танева да организира дебат за трансформирането на хранителната система в страната. Според екоактивистите целта трябва да бъде акцентиране върху местната, устойчиво произведена храна, дистрибутирана чрез къси вериги за доставки, и върху субсидиране на земеделските производители в тази посока.

Източник: БТА