Затворници се жалват - не можели да се къпят често и да говорят дълго по телефона
Затворници се жалват - не можели да се къпят често и да говорят дълго по телефона / снимка: sxc.hu
Затворници се жалват - не можели да се къпят често и да говорят дълго по телефона
79306
Затворници се жалват - не можели да се къпят често и да говорят дълго по телефона
  • Затворници се жалват - не можели да се къпят често и да говорят дълго по телефона

Лишени от свобода у нас се жалват от дискриминация заради ограничени телефонни разговори, консумация на храна, несъобразена с религията, или пък заради невъзможност да се къпят повече от 2 пъти седмично. Това са само част от жалбите на затворници, постъпвали през годините в Комисията за защита от дискриминация, съобщават от институцията.

Оттам започват проект за обучение на персонала в затворите за превенция от дискриминация. Очаква се да бъдат обучени 44 служители, сред които и роми, от затворите в София, Плевен и Сливен.

Художник, лишен от свобода, се жалвал от дискриминация поради факта, че в затвора не му давали да рисува. Друг затворник се оплакал, че в неговия сектор - осъдени доживот - не му се позволявали телефонни разговори след 19,30 ч.

Пастор пък подал сигнал, че спрямо вярата, която изповядва, в затвора имало неравностойно третиране, а четвърти затворник се оплакал от бетонен под в карцера, вследствие на който крайниците му замръзвали и получавал главоболие и стрес. Това са някои от жалбите на лишени от свобода, постъпвали до Комисията за защита от дискриминация през годините.

За да се повиши компетентността на служителите в затворите, от комисията започват обучение, информира председателят й доц. Ана Джумалиева: „След като проучим и анализираме членове на комисията и експерти от комисията ще проведат обучения в затворите в София, Плевен и Сливен. По този начин ще подпомогнем служителите на затворите. Има група, която ще пътува до Норвегия, ще посети техни затвори, ще изследва техния опит и ще сподели този опит и със служителите на българските затвори".

Независимо от жалбите на лишени от свобода, в родните затвори няма дискриминация, убеден е Росен Желязков, главен директор на дирекция „Изпълнение на наказанията": „Пребиваването в затворите е въз основа на съдебно решение - на присъда. На затворниците с присъда им е отнето правото на свободен живот. Имат право на медицинска помощ, на образование, на храна. Този проект дава възможност да погледнем от друга страна като тунинговане на системата".

Проектът, който ще продължи година, ще обхване 44 служители от затвори в София, Плевен и Сливен. Той е на стойност от 158 хил. лв. и се финансира от Норвежкия финансов механизъм.