Окръжният прокурор на Плевен е обвинен в престъпление срещу правораздаването
Окръжният прокурор на Плевен е обвинен в престъпление срещу правораздаването / снимка: Dariknews.bg, Плевен

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Иво Веселинов Радев - административен ръководител на Окръжна прокуратура - Плевен, съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Окръжният прокурор е обвинен за това, че в периода 13-17 юни 2014 г., в Съдебната палата на град Плевен е склонявал прокурор Снежана Георгиева - от същата прокуратура, да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването.

На 5 юни 2014 г. прокурор Георгиева е изготвила и внесла в Окръжен съд - Плевен предложение за групиране на наложени наказания лишаване от свобода на многократно осъждания Ивайло Ячков. Прокурор Георгиева е направила искане до съда определеното общо най-тежко наказание на Ячков да бъде увеличено с една втора, каквато възможност е предвидена в чл. 24 от НК.

Защитата на Иво Радев:Лични отношения са в основата на обвинението срещу окръжния прокурор

В периода 13-17 юни 2014 г. административният ръководител Радев е склонявал прокурор Георгиева, в разрез с принципа, установен в чл. 14, ал.1 от НПК, да промени вътрешното си убеждение и да не поддържа в съда искането си за увеличаване на определеното общо наказание на Ячков. Радев е настоявал на осъденото лице да се наложи единствено определеното общо най-тежко наказание.

Съгласно чл. 14 ал.1 от НПК, съдът, прокурорът и разследващите органи вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководят от закона.

Спрямо Иво Радев е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 3000 лв. Разследването се провежда от Специализираното звено „Антикорупция".

Други новини от Плевен