Нападателят на Доган влиза в затвора
Нападателят на Доган влиза в затвора / снимка: БГНЕС

Октай Енимехмедов да лежи 3 години и половина в затвора за нападението над Ахмед Доган. Това реши окончателно Върховният касационен съд (ВКС), съобщава БГНЕС.

На 26 февруари миналата година Софийският градски съд наложи на Енимехмедов най-тежкото наказание - лишаване от свобода за 3 години и 6 месеца. 8 месеца по-късно Софийският апелативен съд потвърди исканото наказание от Софийския съд и го призна за виновен за хулиганство и закана за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

С решението от днес магистратите потвърдиха исканото наказание на другите две инстанции.

От наказанието на Енимехмедов ще бъде приспаднато времето, в което е бил зад решетките и под домашен арест - около 2 години.

Размерът на наказанието е определен след преценка на възрастта на Енимехмедов, самопризнанията и психическото му здраве, става ясно от решението на ВКС. Магистратите са обсъдили последиците от случилото се за Ахмед Доган, както и големия обществен отзвук у нас и в чужбина. Според ВКС не са допуснати никакви процесуални нарушения и няма основания делото да бъде върнато за ново разглеждане или Октай да бъде оправдан.

Мъж нападна с пистолет Ахмед Доган на конференцията на ДПС

На VIII-ата Национална конференция на ДПС на 19 януари 2013 г. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на подиума с пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма и го насочи в главата на лидера на Движението.

Пистолетът обаче засече, а Доган изблъска ръката на младия мъж. В следващия момент симпатизанти и делегати на ДПС, около 20 души се нахвърлиха срещу нападателя. На 13 март 2013 г. Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за побоя над Октай Енимехмедов.

Октай Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван часове наред. В началото му бе повдигнато обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. Голяма част от времето след задържането му, Октай Енимехмедов прекара в ареста. След това мярката му за неотклонение беше изменена в домашен арест.