С говорещ апарат оперират перде на окото в търновската болница
С говорещ апарат оперират перде на окото в търновската болница / netinfo

С нова апаратура последно поколение вече оперират перде на окото (катаракта) във великотърновската болница “Д-р Ст. Черкезов”. Специализираната система е най-новата придобивка на Очното отделение, съобщи началникът му д-р Елка Миланова. Апаратът "разбира" гласови команди на 8 езика и "докладва", когато извърши определеното действие.

Интелигентният интерфейс с тъч скрийн екран е програмиран да запаметява почерка на хирурга и да се настройва спрямо него. За отстраняването на пердето се използват специални наконечници с торсионен ултразвук. Съкращава се времето на операцията, оттам - и травмите на пациента. Друг подобен апарат няма в нито една болница в региона, затова за операции във Велико Търново идват и пациенти от Севлиево, и други населени места.

Катарактата е заболяване на лещата на окото и се развива с възрастта – обикновено след 50 години. Лещата помътнява, зрението се влошава и ако не се оперира, пациентът може да ослепее. Колкото по-бързо след установяването на пердето се направи операцията, толкова по-бързо е възстановяването на пациента. При операцията естествената леща се премахва и на нейно място се имплантира изкуствена. Операцията е безкръвна, без шевове, разрезът е минимален, възстановяването е много бързо и дори не се налага престой в болница.

Вътреочната леща е имплант, която заменя увредената биологична леща на окото. Лещите се делят основно на два типа – монофокални (осигурява зрение само надалеч, а за близо трябват очила) и мултифокални (осигурява отлично зрение за близо, далеч и на средни разстояния, очила не са необходими). При разработката им са използвани технологии на НАСА, внедрени в производството на най-добрите телескопи в света. Така пациенти, които преди операцията са носили очила за близо, след нея вече не се нуждаят от тях.

Трима пациенти от Велико Търново вече виждат през точно такива вътреочни импланти. Те са на възраст 50-60 години – двама мъже и една жена. Единият от мъжете работи в производство и споделил, че му е особено трудно да поставя очила, когато е с предпазно облекло, а се налага да се вглежда в дребни детайли. След операцията не спира да благодари на д-р Елка Миланова, че му е обяснила новите достижения на съвременната офталмология.

Новите вътреочни лещи са произведени от специално разработен биопоносим материал. Имат UV и жълт филтър – предпазват както от слънчевата светлина, така и от вредното лъчение на компютри, тв и електроуреди. Специално заради жълтите лещи във Велико Търново идват да се оперират диабетици от целия регион, тъй като заради спецификата на болестта техните очи нямат филтри и са незащитени от вредните въздействия на светлината.