Група Кикимора показва колко високо е нивото на българския рок на 22 април в зала „Орловец”
Група Кикимора показва колко високо е нивото на българския рок на 22 април в зала „Орловец” / Кикимора

Колко високо е нивото на българския рок показва в Габрово един забележителен човек - Николо Коцев, който е бил в група с Джо Лин Търнър от Дийп Пърпъл и  Иън Хаугланд от Юръп.

Българският му проект, възникнал през 2011 година група Кикимора, има все по-голям успех сред феновете у нас.

Николо Коцев и Кикимора са участници в грандиозния рок-спектакъл "GB IN ROCK", който се провежда на 22 април от 19:30 часа в спортна зала "Орловец" в Габрово.

Група Кикимора показва колко високо е нивото на българския рок на 22 април в зала Орловец
netinfo

Защо групата се казва Кикимора?

Групата е предназначена за действия в България. За пеене на български песни, тя е за българския пазар, за българската публика. Кикимора, защото трябваше да бъде нещо много специално. Аз не обичам превзети имена, които никой не ги разбира или имена на английски. Защо на английски, когато аз съм българин и искам групата ми да действа в България? Пеем на български език и всички сме българи. Естествено, че трябваше да бъде българско името на групата, но много от хубавите имена бяха вече заети. Аз има една слабост към мистичното, необяснимото, свръхестественото, тайнственото. А истинското значение на думата Кикимора е древен славянски дух. той съществува и в руската митология, а дори съществуват загатвания, че го има и в шведско-финската митология. В България преносното значение го знаем всички, но истинското е древен дух. Той има две разновидности - домашен дух, където Кикимората действа според това как стопанката се грижи за къщата. Ако стопанката е добра Кикимората й помага, но ако стопанката не си гледа работата Кикимората създава проблеми. Блатната Кикимора има само едно предназначение - тя гледа да замъкне хората в блатата.

Каква Кикимора е група Кикимора?

Кикимора е и добра, и лоша. Защото обичам двойнствеността й. В песните, които са подходящи за добрата Кикимора групата е добра. И обратно.

На 22 април от 19:30 часа в спортна зала "Орловец" вашата Кикимора ще се прояви, чрез рок-концерта, и някои хора ще трябва да си направят извода, дали добре се грижат за нашия град!

Участието на група Кикимора стана съвсем концептуално. На 22 април ние сме част от един спектакъл, който ще включи и финала на "Детски песенен конкурс", като на сцената ще се изявят и много формации от Габрово, от София. Надявам се да се съберат много хора, това ще бъде грандиозно събитие.

По време на прослушването на живо на участниците в „Пролетен детски изпълнителски конкурс“ ми направи впечатлението, че не се пее на български. Искам пеенето на английски да бъде...

Да бъде на български! Типично е за прохождащите в шоу-бизнеса да мислят, че като пропеят на английски ще имат предимство. Но това не е така. Ако една дете няма добър английски не може да ме излъже. Ако пък запее на български - това е предимство.

Ти на какъв език пропя?

На български, но аз не съм певец, инструменталист съм. За мен най-важно е един певец да може да пее. Човек, който прохожда в музиката смята, че трябва да пее не английски. Той е универсален език за рок и поп музиката. В интерес на истината децата нямат голям избор. Много по-лесно е да си намерят добър акомпанимент на английска песен. От друга страна в България има едно чуждопоклонничество, което аз не одобрявам. Имах един приятел, българин, който живее в САЩ, и който като ми се обадеше ми говореше на английски. Като говориш с българин - използвай български.

Това цел ли е на група Кикимора? Да дава шанс на българския език в музиката?

Чак мисия нямаме, но аз твърдо вярвам, че когато има цел тя може да се постигне. Кикимора има ясна цел и тя е високо поставена. Това е група, която основах преди три години и половина. Целта беше да има платформа, на която да се стъпи в България. Кикимора бързо и сигурно започна да става група, която събира много фенове. Целта е професионална реализация, 25 години живях в чужбина, от 30 години пътувам, оказва се, че в България съм свирил най-малко. Време е това да се поправи. Тук не е световния пазар, мащабите са по-скромни. Но ние правим каквото трябва, а дано нещата се получат в наша полза.