Над 50 000 дрехи менте задържаха на Лесово
Над 50 000 дрехи менте задържаха на Лесово / netinfo

Два камиона с 52 269 недекларирани облекла, чанти, обувки и търговски артикули от Турция на пазарна стойност над половин милион лева задържаха митническите служители на митнически пункт Лесово.

Камионите са пътували от Турция за Украйна през България. Шофьорите и на двата камиона са декларирали на българския митнически пункт само част от превозваните стоки.

На основание чл.41 от Закона за административните нарушения и наказания  камионите са задържани заедно с контрабандните стоки и подлежат на отнемане в полза на държавата. Освен недекларираните стоки, от единия камион са иззети и търговски артикули с фалшифицирани лога на световни търговски марки. В изпълнение на Европейски регламент 608/2013 и Закона за марките и географските означения, за случая ще бъдат сезирани официалните правопритежатели на съответните марки.

Двете нарушения са разкрити при извършени щателни митнически проверки, включително и с рентгенова апаратура.

В първия товарен автомобил, с марка „Волво”, са открити и иззети от митническите служители 33 647 недекларирани мъжки костюма, спортни и детски комплекти, дамски рокли и други модни и сезонни облекла. Камионът  е управляван от украински гражданин.

На пункт Лесово той е декларирал, че превозва колети, съдържащи 10 915 облекла и чифтове обувки. Изпращач на стоката е фирма от Истанбул, а получател е фирма от Одеса, според представените документи. При извършената митническа проверка е установено, че освен декларирания товар, камионът превозва трикратно по-голям обем стоки - 17 000 недекларирани детски комплекти, 5900 спортни клинове, 3500 тениски, 2400 чифта дамски обувки, 2600 броя дамски и мъжки панталони, 800 детски клинове, 280 дънки, 220 мъжки костюма и 55 сака, 480 ризи, 132 дамски шалове, 170 вратовръзки, 110 рокли. Срещу шофьора на камиона - украински гражданин с инициали S.A., е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.

Други 23 034 облекла, чанти, обувки и др. търговски артикули са иззети от втори ТИР с украинска регистрация, който също е пътувал от Турция за Украйна през България. Митническата проверка е установила, че 18 622 от стоките не са декларирани, в това число 7800 стоки с фалшифицирани лога на световноизвестни търговски марки. Освен недекларираните стоки, от камиона са иззети и още 4412 декларирани артикула, но с подправени лога на световни марки.

Работата по двата случая продължава.