КНСБ настоява за по-добро финансиране и управление на висшите училища
КНСБ настоява за по-добро финансиране и управление на висшите училища / снимка: БГНЕС, архив

КНСБ настоява за висше образование да се отделя през 2017 г. 1,3 на сто от БВП, а през 2018 - 1,5%. Това обяви доц. Лиляна Вълчева, председател на Национален браншови синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ в Стара Загора. По информация на синдиката през следващата година средствата за образование рязко спаднат, което според тях е изключително тревожна тенденция.

Рейтинговата система за българските университети е уникална и ориентир за младите хора, но се изработва на база анкети, които често пъти са резултат на субективен фактор, изтъкна доц. Вълчева.

КНСБ започва сформиране на консултативни съвети, които да съдействат при подготовката на държавните образователни стандарти в различните специалности. Днес е избран първият, който обединява специалисти в областта на педагогиката, специалност, която изчезва. За неин председател е избрана проф. Ирина Колева от Софийския университет.

КНСБ настоява да се запази мандата от две години за ректор. Добрият ректор осигурява и добра работна заплата за преподавателите, изтъкна до. Вълчева. По данни на синдиката в осем държавни университета средната работна заплата е между 1200-1700 лева, в осемнадесет между 950-1160 лева и в седем - между 850-950 лева.

Синдикатът подкрепя и въвеждането на дуалното образование, което ще осигури по-добра връзка с бизнеса и намали безработицата сред младите хора.