Македонски музей представи староградска и съвременна мода в София
Македонски музей представи староградска и съвременна мода в София / снимка: БГНЕС

Модното ревю в Културно-информационния център на Македония в София е на експонати от Музей Куманово, Македония за ала франга, което е западна-европейска мода и съвременните грации на модния дизайнер Александър Рашкович.

Това заяви за БГНЕС Анита Гьоргиоска, която е куратор-етнолог и автор на модно ревю „Модните тенденции и културата от ала франга до съвременната мода”.

В ревюто участват 20 експоната от Музей Куманово, западна европейска мода и дрехи, които са били актуални през 20-те години на миналия век. Най-много са панталоните, палтата, поли, чанти, блузи, шапки. Материалите и моделите са били донесени от Западна Европа. Александър Рашкович, чиито модели участват също в ревюто взаимства идеи от староградската мода.

Проектът е финансиран от Министерството на културата на Македония. Бил е представен и пред македонското общество. За мен е голям чест да сме гости на Културно-информационния център на Македония в София, добави Гьоргиоска.

Анита Цветановска, директор на Музей Куманово в Македония, заяви, че ревюто е първо събитие на куманския музей в София. Основна цел на това ревю е моделите и културното наследство да не останат само в музея, а да са вдъхновение за съвременните дизайнери, каза още Цветановска.