Хлебари ще пекат хляб по стари рецепти на главната улица в Пловдив
Хлебари ще пекат хляб по стари рецепти на главната улица в Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Хлебари и пекари от цялата страна четири дни ще пекат хляб по стари рецепти на главната улица в Пловдив и ще го раздават на минувачите. Атракцията е част от традиционния за града Панаир на занаятите, който ще се състои от 23 до 27 април на „Малката главна” под мотото „Събор на хлебари и пекари”. Това каза Тони Симидчиева, председател на Камарата на занаятите в Пловдив, инициатор на проекта.

От Римския стадион до бул. „Шести септември” в над 60 шатри ще се разположат 82-ма занаятчии, 12 от които хлебари и пекари. Сред българските занаятчии ще има и четирима майстори от Сърбия и Македония. Посетителите на живо ще могат да се запознаят както с продуктите на всеки занаят, така и да проследят неговото изработване.

Официалното откриване ще се състои в 17.30 ч. на Римския стадион след дефиле от пл. „Централен”. От многото желаещи организаторите са избрали по-атрактивните занаяти, като сред тях са керамика, художествена обработка на тъкани, различни техники за изработване на бижута, дърворезба, медникарство, ковано желязо, кожари, ножари.

За душата на хляба или как да "омесим" самите себе си

Атракция се очаква да бъдат хлебарите, които по думите на майсторите Георги Лефтеров и Димитър Йотов ще пекат четири дни по осем часа хляб в електрически фурни, които на 100% имитират бабините. Не искаме да върнем супер старите рецепти за хляб, а да запознаем децата с неговите качества и история,
допълни Йотов.

Успоредно с Панаира на занаятите Пловдив ще бъде домакин и на среща на туроператори от Европа и САЩ, на която са поканени да присъстват и местни хотелиери, ресторантьори и собственици на галерии, съобщи Тони Симидчиева. Те ще присъстват и на откриването на Панаира на занаятите, ще имат и отделен тур за посещение на атрактивните места в Пловдив.

Организатори на панаира са Камарата на занаятчиите, ОП „Туризъм” и Община Пловдив.