Културните събития в Пловдив
Културните събития в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, архив
Културните събития в Пловдив
79243
Културните събития в Пловдив
  • Културните събития в Пловдив

От 11.00 часа днес на Главната улица до Римския стадион се открива изложба, която показва градът ни такъв, какъвто можем да го видим само на старите фотографии.  Експозицията „Забравеният град. Спомен за Пловдив” представя вековния  път на развитие – от появата на първите модерни постройки, на първия генерален план, до коренната промяна през началните десетилетия на ХХ век.  Подбрани са над 130 изображения, които бележат европейския път на Пловдив. Инициативата е по повод международния ден на клутурното наследство и се организира от общината, „Старинен Пловдив“ и Държавния архив.

Детски панаир на занаятите организира Регионалната занаятчийска камера в Пловдив. Стартът ще бъде даден на 17 април от 14,30 часа с посещение на галерия „Занаяти“. Кулминацията ще е на 30 май, когато малките майстори ще представят своите творби в Старинен Пловдив. Инициативата е по проект „Наследство“, озаглавен „Майсторете, ръчички, за радост на всички“. В него се включват 25 деца от ОУ „Васил Петлешков“, които ще се обучават в Занаятчийския център към Бакаловата къща в Стария град.

Художникът Дамян Христов открива в петък вечер изложбата „Знаци в небето“ в Капана.  Неговите „знаци“ в неговото „небе“ са конкретизирани и опоетизирани чрез бели релефи, а заглавията на творбите  доизграждат символното  им значение: Смирени криле, Летят ли двама, От птичи поглед, Летяща Венера, Нощна птица… Такива са личните асоциации на автора за криле, полет и свобода. Можете да ги видите  в галерия „А+“.

В петък от 17 часа в Дома на културата започва операта на Верди "Дон Карлос" започва с диригент Диан Чобанов . Два часа по-късно е концертът за виолончело Шедьоври на чешкия симфонизъм. Пролетният  концерт под патронажа на генералния консул на Турция в Пловдив е в сряда, 22 април, в Концертна зала. Диригент Лучано Ди Мартино. В програмата са включени изпълнения на Моцарт, Дворжак, унгарски танци и тракийски танция.

Продължава безплатния образователен  курс „Въведение в съвременното изкуство“ , който провеждат от фондация „Отворени Изкуства“.  Тази събота, в следобедните часове, в Дома на киното, в Центъра е художникът.  Весела Ножарова ще говори за историята на изкуството, тълкувайки я през произведенията на художниците. Ще бъдат разгледани произведения и автори, които променят разбиранията за съвременното изкуство и създават различни артистични стратегии. Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване.

Най-новото лице в трупата на пловдивския театър е  роденият в Пазарджик Димитър Баненкин и неговата премиера на пловдивска сцена предстои на 21 април. Тогава  ще го видите в главната роля в дългоочаквания спектакъл Антракт (Неприлично заглавие) от Александър Мардан. Режисьор е Иван Урумов.

Публична лекция в  Пловдив ще изнесе италианския археолог д-р Роберто Нарди. Той е президент на  Международния комитет за консервация на мозайки и във вторник вечерта ще говори за консервацията на мозайка от египетски манастир. Можете да присъствате на събитието от 18 часа на 21 април в Малката базилика. Организатор на събитието е Фондация "Балканско наследство".