Варненски студенти ни учат как да живеем здравословно
Варненски студенти ни учат как да живеем здравословно / МУ Варна

За втора поредна година Асоциацията на студентите по фармация във Варна (АСФВ) организира днес и утре национална кампания ‘‘Живей дълго, храни се здравословно‘‘, чиято основна цел е да направи промоция на здравето и да информира населението за здравословния начин на живот. Събитието се организира съвместно с Българската фармацевтична студентска асоциация (БФСА) и с подкрепата на Студентски съвет при Медицински университет - Варна, Асоциацията на студентите по медицина във Варна и Асоциацията на студентите по дентална медицина във Варна.

Днес от 11:00 до 13:00 часа пред Медицински университет - Варна, Факултета по дентална медицина и пл. Севастопол ще бъдат разположени специални информационни пунктове, където, освен ябълки - символ на кампанията, студентите ще раздават и информационни материали, разясняващи проблемите на балансираното хранене и здравословния начин на живот.

От 18:30 часа във II аудитория на МУ-Варна ще се проведе и лекция на тема ‘‘Храната като наше лекарство“ с лектор гл. адм. ас. Милка Нашар, д.м. от Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика. В лекцията ще бъдат представени основните аспекти в концепцията за функционалните храни и нутрацевтици и ролята им в превенцията и контрола на социално значимите заболявания.

Утре кампанията ще продължи с организирано бягане съвместно с групата i.Run с начален час 9:30 часа. Началната и съответно крайна точка на събитието ще бъде входът на Морската градина (до Слънчевия часовник). Всеки, който се включи в бягането, ще получи безплатно i.Run чип, с помощта на който ще може да отчете времето, за което е пробягал трасето.

С кампанията „Живей дълго, храни се здравословно“ организаторите искат да ни припомнят завета, оставен ни от бащата на медицината Хипократ, а именно, че „храната трябва да бъде нашето лекарство и лекарство – нашата храна“.