Русия няма да иска от Франция неустойки за бойните кораби Мистрал
Русия няма да иска от Франция неустойки за бойните кораби Мистрал / снимка: БГНЕС

Русия няма да иска от Франция неустойки за отказа да й достави бойни кораби "Мистрал", но извършените авансови плащания трябва да бъдат върнати, заяви Владимир Путин в днешната "Пряка линия", цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.

Изхождам от това, че френското ръководство, французите са порядъчни хора и ще ни възстановят парите. Не възнамеряваме да изискваме някакви неустойки или глоби, но разходите, които сме направили, трябва да ни бъдат възстановени, каза руският президент.

Той подчерта, че отказаната доставка на корабите "Мистрал" по никакъв начин не е повлияла върху отбранителната способност на Русия. Навремето сключихме тези договори пред всичко, за да подпомогнем нашите партньори и да осигурим натоварване на корабостроителниците им, обясни Путин.

Той добави обаче, че отказът да бъдат доставени корабите поражда съмнение в надеждността на партньорите от НАТО, "които губят част от суверенитета си".
Тази надеждност е под въпрос и ние, разбира се, ще отчетем това в хода на по-нататъшното си сътрудничество и военно-техническо взаимодействие, добави Путин.

Източник: БТА