Искат изменения в Закона за адвокатурата
Искат изменения в Закона за адвокатурата / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Искат изменения в Закона за адвокатурата
79229
Искат изменения в Закона за адвокатурата
  • Искат изменения в Закона за адвокатурата

Юристите в Благоевград застават с категоричност за промени в Закона за адвокатуратата.

"Една от основните точки, които са залегнали в проекта, е описване подробно на дейностите на адвоката, които той изпълнява в професионалната сфера. Тези дейности следва да бъдат подробно изброени в Закона, за да е ясно какво извършваме ние като адвокати. Искаме засилване дисциплинарната отговорност на адвокатите, налагане на административни и дисциплинарни наказания. Това е с цел адвокатите да бъдат по ефективни и да защитават законните права на българските граждани", изтъкна юристът Теодор Тошев.

"Адвокатурата винаги е била коректив и е напомняла по най-достойния начин, че най-важното за юристите е да бранят и защитават Конституцията и законността. От месеци тя е подложена на некоректни атаки по повод внесения в Народното събрание Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата. От множеството публично заявени позиции, стана ясно, че не водим война с останалите правни професии, но че и няма да отстъпим от позициите си, когато е необходимо да защитим обществения интерес", заяви на митинг пред Съдебната палата председателят на Благоевградска адвокатска колегия Емил Ядков.

"Единствените защитници на правата и интересите на гражданите сме ние адвокатите. Професията ни има много проблеми, но нито един от тях не е по-важен от професионалното ни достойнство, нищо няма по-голямо предимство от нашите съграждани. Благоевградската адвокатска колегия е генераторът на тези изменения, благодарение на нашите инициативи, на нашият неуморен труд се стигна до безпрецедентния за българското общество начин на изработването на един законопроект. Можем само да се гордеем, че ние сами пишем нашата история. Днес сме тук за да заявим, че не ни е страх от промените. Днес ние сме тук за да заявим, че можем сами да определяме правилата, по които да работим“, заяви Емил Ядков.

"Време е в Народното събрание да влизат и хора с юридическа професия и знания. Странно защо напоследък в парламента ни няма нито един адвокат като народен представител, та може ли да се създават закони, когато няма хора от гилдията", обърна се към колегите си адвокат Милуш Бараков, който е с 35-годишен стаж като съдия.

Бараков припомни, че преди приемането на Търновската конституция преди 136 години, по служебен ред са извикани за изслушване всички председатели на съдилища у нас.

Чуйте още в звуковия файл