Путин: Русия е способна да преодолее всякакви заплахи, ако обществото остане сплотено
Путин: Русия е способна да преодолее всякакви заплахи, ако обществото остане сплотено / снимка: БГНЕС

Брутният вътрешен продукт на Русия е нараснал с 0,6 на сто през миналата година, отчете руският президент Владимир Путин. Не допуснахме инфлационна спирала и скок на безработицата, допълни той. Добивът на петрол е достигнал рекордните 525 милиона тона.

Путин смята, че правителственият план в периода на криза е внимателно обмислен и адекватно отразява състоянието на икономиката, макар че е можела да се действа и по-бързо. Според него действията на правителството и Централната банка по отпускането на пари на банковата система и другите мерки са правилни. Руският президент не вижда никаква катастрофа в бягството на капитали от страната. Той посочи, че активите на руските банки са достигнали 77 трилиона рубли, което надхвърля БВП на страната.

В същото време бюджетният дефицит е достигнал 3,7%, което според Путин е едно "приемливо ниво".

Проблемът не е в санкциите, а в това страната да започне да прилага по-съвършени методи на управление на икономиката, заяви Путин. "Това не се отнася директно към събитията в Украйна. Трябва да изпълняваме Минските споразумения. Ние правим това, а властите в Киев не бързат. Въпросът не е само в санкциите, а в това ние самите, в нашия собствен дом, в областта на икономиката да приложим по-съвършени способи за управление", поясни Путин.

Русия е способна да се справи с всякакви заплахи, ако запази консолидацията на обществото, заяви стопанинът на Кремъл. "Съществуват много заплахи, които не можем да предскажем", призна той. "Но ако запазим устойчивата вътрешнополитическа ситуация, запазим тази консолидация на обществото, която наблюдаваме, то тогава никакви заплахи няма да бъдат страшни за нас", подчерта Путин.

Източник: БГНЕС