Защо американците наричат футбола сокър?
Защо американците наричат футбола сокър? / Thinkstock/Getty Images

Защо американците наричат футбола сокър?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Много любопитен въпрос, макар че отговорът може би ви е известен. И все пак. Противно на очакванията ви, американците са една то най-старите футболни нации. Факт, потънал в праха на времето. Футболът е бил техен доста преди да бъде наш. Още преди Гражданската война в колежите на страната се е ритало по английските правила, а когато в Лондон се състояла паметната среща за разделянето на играта на ръгби и асосиейшън футбол, такава последвала и в Америка. Всъщност съществуват доста правила, по които се играе футбол-играта с подритването. Например Кеймбриджките правила или пък Шефилдските правила. През 1863 година хората, които искат топката да се подава с ръце, се отделят от онези, които предпочитат да използват само краката си . Думата сокър, която всъщност е английска, а не американска, представлява съкращение от асосиейшън, Но никой не нарича официално играта така.

През 1884 година мощната структура на Американската футболна асоциация организира втората най-стара спортна лига в страната след бейзбола и учредява купа. Именно янките са инициаторите футболът да влезе в олимпийската програма на игрите през 1904 година в Сейнт Луис . През същата година се създава Фифа- Международната футболна федерация и веднага поема мисията да вкара играта в олимпиадите. На практика излиза, че световната централа само продължава делото на американците в това отношение. Фифа ги приема през 1913 година, като е едва 5-ят член извън границите на Еворпа след Южна Африка, Аржентина, Чили и Канада. В същото време ръгбито и неговия прохождащ наследник американският футбол изобщо не се радват на чак такъв интерес. Нещо повече. Непрекъснато има общи събрания за изглаждането на техните правила.

И там някъде, в началото на XX век, нещата се обръщат. Причината не е в спортните достойнства на игрите, а в желанието американците да са уникална нация, която сама си измисля спортове. На мястото на английския крикет се появява бейзболът, вместо ръгби се развива американски футбол, ражда се баскетболът, който в началото се играе с топка за сокър. А каква да бъде съдбата на класическия футбол? В този спорт Щатите са напреднали, пионери са, но това не е достатъчно. Проблемът е, че не са го измислили те, не са първите, не са уникални. И по тази причина не им се струва достатъчно зареден с патриотизъм. Ето как институциите и медиите в САЩ започват постепенно и дори умишлено да пренебрегват футбола, така наречения „наш" си футбол.

Любопитна в това отношение е случката с „Онеида". „Онеида" е най-старият футболен клуб в Америка, създаден от Герит Смит Милър по време на Гражданската война в Бостън. И от 1861 година до 1865 година тези хора играят по Кеймбриджките правила с вулканизираната гумена топка на Гудийър, същата, която г-н Нейсмит по-късно ще използва в баскета . Футболът им не се различава особено от практикувания в Англия по същото време, но след края навойната „Онеида" пресатва да съществува и ние днес реално не знаем какво точно са правили. Това дава основание на някои американски историци да твърдят, че Герит Смит Милър и приятелите му са измислили нов вид правила - бостънските. Преки доказателства в подкрепа или против това твърдение липсват, но изследователите отвъд океана дълго време, а и до днес включително настояват, че американците са имали своя разновидност на европейския футбол. И не са го наричали сокър по онова време.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате