Защо Червеният площад се казва така?
Защо Червеният площад се казва така? / netinfo

Защо Червеният площад се казва така?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Ако тръгнем по инерция, би трябвало да се впуснем в разяснения за това, как площадът е в сърцето на Москва, а там социалистическата революция победи и започна строежа на комунизма. Нищо по естествено да са им червени разни неща-флага, армията и площада, разбира се. С това идва и този проблем. Красная площадь носи това име от 1625 година насам, така че и при най смелите планове на болшевиките няма начин те да са го кръстили така. В такъв случай, какво му е червеното? Ами, най-вероятно бузите са му червени от срам, че го превеждаме толкова глупаво. Защото Красная площадъ не означава Червения площад, означава Красивия площад. Другото му име, по времето на Иван Грозни, е било Големия площад. И като казахме Иван Грозни, не е бил грозен този Иван, бил е страшен, като Крум Страшни.

Днес ние имаме сериозни проблеми с превода на някои праславянски думи, а красный определено е една от тях. Всички славянски езици притежават корена крас, красен. У нас той дори става на прекрасен, което е много повече от красив. Красив също има този корен. И тук стигаме до същността на грешката и дали изобщо е грешка? Защо красив и червен са синоними? Преди това обаче бърз поглед към думата червен, която идва от червей. Става въпрос за чисто техническото добиване на този цвят, който става с помощта на червеи. Е, не точно червей, а на едно насекомо, обитаващо Персия и Индия-кармъз означава направен от червеи. От там и на турски червено е кармазъ. Кармазъ и английското crimson са едно и също.

Що се отнася до думата ален, която има кумански произход и която ние сме запазили, тя идва от нажежено желязо. Аленият цвят е този на нажеженото желязо, а червеният е този, който персийците придобиват от червеи, а славяните просто са превели директно. Червено е технически термин. Красен, краска обаче означава хубав, красив. Обърнете внимание, че цвят е краска. Тоест пълнокръвният, руменият цвят се схваща за признак на здраве и сила, следователно и на красота. Ето ви връзката между красен, красный като красив и като цвят. Червеното е красив цвят. В староруски е имало и думата червен, но тя е станала диалектна и е изчезнала. Всеки език спазва своя логика, макар и от едно семейство. При сърбите например плава е синьо, но и русо.

Ето така в руския думата за червен е изчезнала. Красный я е заменил и в двата варианта- на цветен и на красив. Проблем за руснаците е, че те имат и думата красивый, така че красный вече остарял в това значение и означава само и единствено цвят. И когато името датира от по-рано, както е с площада, идва объркването. Но този площад на белокаменна Москва не е червен, няма в него замесени персийски червейчета, нито нажежено желязо. Има само красота. И ако притежаваме малко уважение към него, ще го наричаме Красивия площад, напук на Ленин и мавзолея му.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате