Българката евродепутат от партията на Ципрас: СИРИЗА да управлява десетилетия в Гърция
Българката евродепутат от партията на Ципрас: СИРИЗА да управлява десетилетия в Гърция / снимка: БГНЕС
Българката евродепутат от партията на Ципрас: СИРИЗА да управлява десетилетия в Гърция
79143
Българката евродепутат от партията на Ципрас: СИРИЗА да управлява десетилетия в Гърция
  • Българката евродепутат от партията на Ципрас: СИРИЗА да управлява десетилетия в Гърция

СИРИЗА трябва да управлява Гърция десетилетия, си пожела евродепутатът на формацията Костадинка Кунева. В интервю за Дарик, българката, която повече от десетилетие живее в Гърция, посочи, че СИРИЗА може да даде пример на много държави и това да оздрави Европа.

Евродепутатът на гръцката СИРИЗА Костадинка Кунева, разказа, че често й е мъчно за България, защото познава добре не само емигрантския живот, но и проблемите й.

Когато си дойдох за първи път през 2007 година - не бях си идвала от 2001-ва, откакто заминах - се бях шокирала от нещо, което ми направи много силно впечатление в Силистра. Забелязах, че некролозите бяха на млади хора между 15-16 години до тридесет и няколко години. Започнах да ходя от табло на табло с некролози да гледам това просто случайност ли е, нещо става в тази държава, в този град. С доста трудности намерих некролог от последната година, който беше на човек над петдесет години. Повечето бяха на деца, на хора, които не са живели въобще. Започнах да си задавам въпроса каква е причината. Казаха, че има много ракови заболявания, бедността води до неправилно хранене, до употреба на храни, които разболяват организма, стресът също води до проблеми. Престъпността се е увеличила много в България, това ме огорчи страшно много. Много ми домъчня", разказа Кунева.

На въпрос колко време ще продължи управлението на кабинета „Ципрас" в Гърция, българската евродепутатка от лявата партия в южната ни съседка отговори, че не иска да прави пророчества. „Пожелавам да продължи десетилетия, за да може да се стабилизира обстановката в Гърция, за да могат и другите държави да вземат добър пример да се стабилизира тяхното състояние и въобще да започне едно оздравяване на състоянието на цяла Европа. Народът ги поддържа дори повече отколкото на изборите. Сега са по-съпричастни и ги подкрепят повече, защото виждат, че това, което казаха, че ще направят, се стараят да го вършат", каза тя.

Кунева заяви, че санкциите срещу Русия трябва да паднат. Обяви и позицията на СИРИЗА срещу търговското споразумение между Европейския съюз и САЩ, което може да доведе до сериозни икономически, социални и екологични последици за гражданите на Европа.