IT експерт предпочете Вeлико Търново пред привлекателна кариера зад граница
IT експерт предпочете Вeлико Търново пред привлекателна кариера зад граница / снимки: личен архив

Да загърбиш привлекателни възможности и атрактивно заплащане, предлагани в чужбина, за да търсиш реализация в родината. На пръв поглед това звучи почти фантастично, но е реалната история на Павел Христов. 32- годишният търновец е докторант по информатика, има редица международни сертификати и престижни свидетелства за езикова подготовка.

Преди години се изкушава от възможностите за студентски бригади. Така попада в САЩ. Три поредни години работи в градове като Чикаго и Ню Йорк. В Далас обаче получава огромно признание. „Работех в увеселителен парк. Бях в специален отдел, който се занимава с поддръжка на съоръженията. В края на сезона бях избран за работник на годината от 3500 служители. Тогава имах реална възможност да остана”, споделя Павел. Голямата заплата и перспективата за развитие в страната на неограничените възможности не са достатъчни да го задържат.

Всъщност, заради любовта към родината, търновецът отхвърля още  по- привлекателно предложение. Явява се на конкурс за морски пехотинци и с лекота преборва конкуренцията. Когато получава шанса да стане част от военните подразделения осъзнава, че иска да се развива именно в областта на IT технологиите.

„Преди да се върна окончателно в България останах три години в Испания, където бях ръководител на строителна бригада. Въпреки хубавата заплата си дадох сметка, че парите не са всичко и трябва да се търси и щастие”, спомня си с усмивка Павел Христов. Той се възползва и от възможност за стаж в Европейския парламент, където в рамките се месец следи отблизо работата на евродепутатите.

IT експерт предпочете Вeлико Търново пред привлекателна кариера зад граница
netinfo

Напълно убеден в поговорката, че всеки камък си тежи на мястото младият мъж се завръща във Велико Търново, където решава, че ще търси реализация по специалността си. Споделя, че е преминал през много трудности и интервюта за работа. Успява да спечели конкурс в Община Велико Търново, където и до днес работи като IT експерт, консултант, координатор на проекти и администратор на е- община. Убеден е, че това е неговият голям шанс за развитие.

„Нашата цел е заедно с гражданите на велико Търново да успеем да модернизираме администрацията, да намалим тежестта, сроковете и таксите при обслужването, да насърчим икономическото развитие на региона и заедно да работим за по- доброто бъдеще на община Велико Търново”, посочи Павел.

Неговият съвет към младите хора е да не се оставят трудностите да ги отчаят и да опитат да се развиват в България.