100 карамфила пуснаха в река Янтра в памет на загиналите при ромския Холокост
100 карамфила пуснаха в река Янтра в памет на загиналите при ромския Холокост / DarikNews.bg

100 карамфила пуснаха от Стамболовия мост в река Янтра доброволци към Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” във Велико Търново. По този начин те почетоха паметта на ромите, загубили живота си в нацистките лагери по време на Втората световна война.

Акцията се организира по повод Международния ден на ромската общност – 8 април. “На този ден почитаме паметта на онези около половин милион роми, избити в лагера на смъртта. По време на Втората световна война над 500 000 роми са били изпратени в концентрационни лагери, от които не са се завърнали”, обясни Теодора Крумова от Център Амалипе.

Освен отдаване на почит на жертвите от Холокоста, на 8 април ромите честват приемането на свои знаме и химн. Това става на 8 април 1971 год., в Лондон, когато е открит първият Конгрес на Международния ромски съюз. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“, написана от сърбина Жарко Йованович, а ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо и зелено, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.

100 карамфила пуснаха в река Янтра в памет на загиналите при ромския Холокост
netinfo

По повод Мeждyнapoдния дeн нa poмcкaтa oбщнocт в десетки населени места се организират спopтни занимания, диcкycии, лекции и шествия. Кaмпaниятa на Цeнтъp “Амaлипe” е под мотото “Слънцeтo cвeти eднaквo зa вcички” и oтпpaвя aпeл зa yвaжeниe, миp и тoлepaнтнocт между всички етноси.

Като част от инициативите във Велико Търново довечера от 19,00 ч. в Клуб “ТАМ” ще има безплатна прожекция на полския игрален филм “Папуша”. Лентата разказва за живота на полската циганска поетеса Бронислава Вайс, известна повече с детското си име Папуша (Кукличка).