8 април е Световен ден на ромите
8 април е Световен ден на ромите / Дарик Сливен, архив

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”, в чест на първата значима международна среща на представители на Ромския етнос - Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 г. в Лондон.

През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 аплил за Международен ден на ромите.

На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен “Джелем, джелем” („Пътувал съм, пътувал съм”). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало “чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

На 8 април от 10.00 часа в Народно читалище „Съгласие - 1929” в с. Крумово, община "Тунджа", ще се отбележи Международния ден на ромите с празнична програма. Тя включва конкурс за надиграване, изложба на традиционни за ромската общност кулинарни специалитети, облекла и предмети. В празника ще вземат участие деца от група „Люляче” в село Крумово, възпитаници на ОДЗ „Кольо Тенев” в село Тенево и ученици от начално училище „Св. Климент Охридски” в село Крумово.

 

Организатори на празника са Община „Тунджа” и НПО „Багри - Танци - Рома”.