Дискусия за образованието на ромите се проведе в Шумен
Дискусия за образованието на ромите се проведе в Шумен / netinfo

Дискусия на тема „Защо образованието е важно за съвременния човек" се проведе днес във Военния клуб в Шумен. По време на форума, организиран по повод Седмицата на Международния ден на ромите - 8 април, се обсъдиха теми свързани с образованието, като целта е младите хора от ромския етнос да бъдат мотивирани да продължат обучението си и във висши училища.

Организатори на дискусията са Центъра за местните регионални политики, Клуб „Рома Верситас" и Община Шумен. Участие взеха представители на Община Шумен, университетски преподаватели, ученици и студенти от ромския етнос.

Найден Косев - Директорът на дирекция "Култура, просвета и младежки дейности" към Община Шумен заяви, че е радостен от факта, че в навечерието на международния ден на ромите - 8-ми април - присъства на събитие, в което се обръща специално внимание на образованието сред ромите.

Асен Асенов - координатор по програма „Рома Верситас", който бе и модератор на дискусията, се обърна към младите хора в залата с думите, че образованието е сериозен фактор за жизнения успех, на който всеки трябва да обърне внимание. Той допълни, че индивидуалният успех на всеки един от тях допринася и за подобряване на общото състояние на ромите и авторитета им в обществото. „За съжаление проблеми на ромската общност са отпадане от училище и демотивация за продължаване на висше образование", поясни той.