Италия е спасила 1500 мигранти по море за по-малко от 24 часа
Италия е спасила 1500 мигранти по море за по-малко от 24 часа / снимки: БГНЕС

Италианската брегова охрана и военният флот са спасили около 1500 мигранти на пет лодки в южната част на Средиземно море за по-малко от 24 часа, съобщиха днес властите, цитирани от Ройтерс.

Всичките мигранти са спасени вчера от два кораба на бреговата охрана и един на военния флот при пет отделни операции, се посочва в съобщение.

Три от плавателните съдове на мигрантите са изпаднали в затруднение и са изпратили сигнал за помощ чрез сателитни телефони, докато са били близо до крайбрежието на Либия. На път към тях италианските власти са забелязали и другите два. Мигрантите са били прехвърлени на италианските кораби и откарани на остров Лампедуза или на пристанища в Сицилия.

Миналата година около 170 000 мигранти са влезли в Европейския съюз през Италия чрез опасно пътуване по море, организирано от трафиканти на хора, като повечето тръгват от Либия. Над 3000 са загинали, припомня агенцията.

През първите два месеца на тази година пристиганията са се увеличили с 43% спрямо същия период на 2014 г., посочват представители на властите.

Източник: БТА