Депутатите ще гласуват новия състав на КЕВР
Депутатите ще гласуват новия състав на КЕВР / снимка: БГНЕС, архив

Депутатите ще избират председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Процедурата на избора е по правила, приети с решение на Народното събрание от 18 март 2015 г. Изборът е предвиден като точка втора за пленарното заседание в четвъртък.

До избора на членове и нов председател на КЕВР се стигна след промени в Закона за енергетиката, приети на второ четене на 26 февруари 2015 г. Тогава парламентът реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се преименува на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и да бъде съставена от деветима членове, както и да се избира от Народно събрание.

След решението на НС стана ясно, че регулаторният орган ще бъде изграден от два състава от по четирима членове, които ще се занимават съответно с енергетика и с въпросите на ВиК сектора, като председателят на комисията остава един. До този момент ДКЕВР беше изградена от седем членове.

Съставът на комисията вече се избира от Народното събрание, а не както досега - от Министерски съвет. Членовете трябва да имат минимална образователна степен магистър, 10 години трудов стаж, от които поне седем в енергетиката или във водния сектор, поне един от членовете трябва да има юридическо образование, а друг - икономическо. Бюджетът на КЕВР ще бъде в размер на 30% от средствата, които той събира от лицензионни такси, които са средно на година около 12 млн. лева.

Комисията по енергетика в НС изслуша кандидатите за членове и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 31 март 2015 г. Те са досегашният председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова и членът на комисията Евгения Харитонова - предложения на ГЕРБ за членове на КЕВР. Вероятно една от двете кандидатури ще оглави комисията.

Иван Иванов е предложението на Реформаторския блок за председателския пост на комисията. За членове реформаторите предлагат Славчо Смилков, Валентин Петков и Елена Маринова.

БСП-Лява България предлага за членове в комисията Валентин Терзийски, Димитър Кочков, Еленко Божков, Илиян Илиев, Любомир Денчев и Петър Бояджиев.

От ДПС предлагат в КЕВР да влезе Ремзи Осман. Георги Златев и Боян Боев са предложени от БДЦ в състава на комисията.

Предложенията на Патриотичния фронт са Владко Владимиров, Александър Йорданов, Петко Михайлов, Милена Миланова, Румяна Кръстева.

Източник: БГНЕС