Жителите на Сипей готови за протест заради свлачищата в района
Жителите на Сипей готови за протест заради свлачищата в района / снимка: Dariknews.bg, Кърджали

Жителите на най-пострадалото от свлачищните процеси кърджалийско село Сипей са готови на протест, включително и пред Министерския съвет, ако до идната сряда не бъдат отпуснати средства за справяне със щетите от бедствието. Това решение те са взели след свое селско събрание, проведено снощи, на което е присъствал и кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис.

Днес той даде нарочна пътуваща пресконференция, условно наречена „по следите на свлачищата” в общината. Градоначалникът и журналисти бяха на терен в три от най-засегнати села  - това са Сипей, Невестино и Енчец.

Пътуващата пресконференция става след като междуведомствената комисия отпусна 440 000 лева за едно от свлачищата в Кърджали - това в кв. „Вескелчане”, както и други суми за разходите, направени по време на бедствието през март.

Градоначалникът изрази неудовлетворението си от бавната реакция на отговорните държавни институции, от които зависи отпускането на средства.

Най-сериозно е положението в село Сипей, където 6 къщи са разрушени, а още 20 са силно напукани от свличащите се земни маси.

В село Невестино има 4 свлачища с три почти разрушени къщи. Пропадането там е близо колкото един човешки бой и нагоре.

В Енчец свлачището е засегнало 14 къщи, като 4 от тях вече са негодни за обитаване.

Жителите на Сипей вече са  стартирали и подписка с над 450 подписа, в която настояват  за спешна намеса от страна на държавата по отношение на предприемането на спешни мерки за спирането на свлачището и финансиране на дейностите. Ако не бъдат отпуснати средства за справяне със свлачищните процеси, подобни подписки ще бъдат организирани и в останалите засегнати села, както и в цялата област Кърджали, каза кметът инж. Азис.

Утре той заедно с кметовете на селата Сипей, Енчец и Невестино заминават за София, където ще търсят срещи с председателите на парламентарните групите и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. От тях ще търсят съдействие  за намирането на средства за пострадалите от свлачищата села. Такива срещи ще бъдат търсени и с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.