Кастрират безплатно дворни кучета в крайните градски зони
Кастрират безплатно дворни кучета в крайните градски зони / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кастрират безплатно дворни кучета в крайните градски зони
78953
Кастрират безплатно дворни кучета в крайните градски зони
  • Кастрират безплатно дворни кучета в крайните градски зони

Столична община започва програма за кастриране на дворни кучета в крайните градски зони. Желаещите могат да подадат сигнал до общинското предприятие „Екоравновесие” на дежурния телефон - 02/9314160 или на интернет страницата на дружеството. Това стана ясно от думите на директора на предприятието Петър Киров.

От началото на годината над 1000 кучета са заловени от столичните улици, 762 от тях са вече кастрирани, а близо 120 осиновени, поясни Киров.

По думите на Петър Киров в крайградските зони няма контрол върху размножаването на дворните кучета и чрез кампанията за кастриране тенденцията ще се намали.

„Като се подаде сигнал се уговаря ден и час, в който екип на „Екоравновесие” отива на място, взема кучето и се договарят със собственика кога ще бъде върнато кучето. Това е абсолютно безплатно. Кучето се връща кастрирано, с поставен микрочип, с поставена ваксина против бяс, обезпаразитено вътрешно и външно и издаден медицински паспорт”, обясни Киров,

Общината продължава и кампанията за осиновяване на бездомни кучета, като от началото на годината около 120 животни са намерили стопанин, допълни още Киров.

„През изминалото тримесечие „Екоравновесие” е заловило 1037 кучета на територията на Столична община. Кастрирани са 765 кучета, върнати са по места 563 и са осиновени 119 кучета”, съобщи той.