Софийският градски съд прекрати делото „Октопод”, прати го на спецпрокуратурата
Софийският градски съд прекрати делото „Октопод”, прати го на спецпрокуратурата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският градски съд прекрати мегаделото „Октопод” и го изпрати по компетентност на спецпрокуратурата. Процесът, който все още се намира едва на първа инстанция, беше разпределен на нов съдебен състав с председател Атанас Атанасов.

Това се наложи, тъй като срещу предишния съдия - Румяна Ченалова, беше образувано дисциплинарно производство и тя беше отстранена временно, което допълнително забави хода на делото.

Подсъдими са бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов. Освен него всички останали са обвинени в участие в организирана престъпна група с лидер Алексей Петров.

В нощта срещу 10 февруари 2010 г. 13 души бяха задържани в хода на специализираната полицейска операция „Октопод” в столицата. Тя беше продължение на акциите „Наглите 1” и „Наглите 2”. Сред арестуваните бе и Алексей Петров.

Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че операцията е за локализиране и задържане на членовете на йерархично изградена организирана престъпна група, занимаваща се повече от 10 години с изнудване, силово събиране на рекет, предлагане на платени сексуални услуги, незаконно придобиване на финансови средства от „Кремиковци” АД, източване на ДДС, търговия с влияние, пране на пари и други престъпни дейности.