Държавата дава пари за ремонт на участъци от „Хемус и „Тракия
Държавата дава пари за ремонт на участъци от „Хемус и „Тракия / БГНЕС

Министерството на финансите ще осигури допълнителни средства за поетапно ремонтиране на участъците от автомагистралите „Хемус" и „Тракия", които са в лошо състояние и по които от днес се въвежда ограничение на скоростта от 90 километра в час. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след заседанието на правителството.

Тя припомни, че според предварителните разчети ремонтът на трите амортизирани участъка ще струва около 100 милиона лева и изрази очакванията си до август да бъде ремонтирана част от тях.

„Ще се започне с най-лошия участък на магистрала „Тракия" при Пазарджик, а след това ще се продължи с участъка, който е към Пловдив. Разбира се паралелно с това ще работим и по участъка от магистрала „Хемус" при Шумен”, каза Павлова. Тя допълни, че ремонтът на последния участък ще е по-различен от преасфалтиране, което е по-лесно и по-бързо и затова с него ще се започне.

Паралелно с това при зимни условия се запълват дупките по магистралите със студена смес. „Въведено е ежедневно наблюдение на магистралите и там, където е необходимо, се прави ежедневно запълване със студена смес. Това е принцип и техника, която се използва, докато сме в зимни условия", каза Павлова. От следващия месец ще може да се работи при нормални условия и да се полага асфалт, както изисква технологията, обясни министърът.