Варна остана без „паяци”
Варна остана без „паяци” / снимка: Sofia photo agency, архив

И двата „паяка", с които община Варна разполага, в момента са на ремонт. Това съобщи за Дарик Младен Иванов, управител на "Общински паркинги и синя зона". Той уточни, че техническите средства за репатриране на автомобили са извън строя от края на миналата седмица. Едната машина има проблем с двигателя, а другата - с крановото устройство.

Днес или най-късно утре ще бъде отремонтиран и върнат на улицата по-малкият „паяк". Продължава обаче ремонтът на по-големия, който може да вдига коли с тегло до 3,5 тона.

Много често се случва специализираните автомобили да се чупят. И друг път се е случвало и двата „паяка" да са извън строя, разкри Иванов. Най-често се поврежда хидравличната система на крана на двете коли „Ивеко", които Общината закупи през 2008 г.

Между 10 и 20 коли репатрира на ден всеки един от „паяците", като зависи от това колко трудни са местата за вдигане на неправилно паркираните автомобили. „Ние така или иначе не гоним бройка. Идеята е да репатрираме тези, които пречат", коментира шефът на общинското предприятие.

Обмисля се вариант за закупуване на нов „паяк". Подобен специализиран автомобил струва около 150 000 лева и има 5 години гаранция, което би спестило доста средства за ремонт. Вариантът да се наеме или купи „паяк" втора ръка би излязъл по-скъпо, показва икономически анализ на „Общински паркинги и синя зона".