Пушката на кмета бе избрана за културна ценност на месец април
Пушката на кмета бе избрана за културна ценност на месец април / РИМ-Габрово

Пушката на кмета на Габрово Георги Бочаров бе обявена за културна ценност на месец април в Регионален исторически музей. Оръжието е „МАРТИНИ“от 1871 г.

Представители на системата „Хенри-Мартини“, образците 1870 и 1871 г. са английски патент,  конструирани от бостънския  инженер Хенри Пибоди и произведени  в САЩ.

Те са усъвършенстван вариант на образец 1862 г. и са първата английска пушка, създадена за метални патрони. Отличават се с добра скорострелност.

Пушката „Мартини“ е най-масовото ръчно огнестрелно оръжие в турската армия, което е на въоръжение по време на Руско-турската освободителна война и след това.

Върху ложата на Бочаровата пушка е издълбан текст „1876 г. Г. Б.“, а на механизма - фабричен надпис „Peabody&martini”.

Пушката на кмета бе избрана за културна ценност на месец април
netinfo

При подготовката на Априлското въстание този образец е внасян предимно от румънския пазар.

Георги Бочаров е роден в Габрово около 1855 г. в семейството на свещеник Димитър Йовчев Бочаров. Завършва Габровското училище, а от 1873 г. до лятото на 1875 г. е в Прага, за да специализира бояджийство.

След завръщането си в Габрово Бочаров работи като майстор-бояджия. Той е сред  габровските младежи, възобновили комитетско дело на създадения от Апостола през втората половина на 1870 г. частен революционен комитет в Габрово.

Включва се в Априлското въстание като подвойвода и писар на Дюстабановата чета. Събитията от април-май 1876 г. описва в Дневник, който се съхранява в РИМ - Габрово.

Участва като доброволец в Руско-турската освободителна война в състава на конната сотня.

След Освобождението заема административни длъжности в Севлиево, Елена, Тетевен, Карлово, Нова Загора и Враца.

Бочаров е сред водещите фигури в управлението на Габрово - два мандата е издигнат за кмет от януари до март 1899 г. и от юни с. г. до октомври 1902 г.

Умира на 15 януари 1903 г., но оставя в наследство  богат архив (документи, снимки, вещи).

Пушката на кмета бе избрана за културна ценност на месец април
netinfo