Евродепутати приеха Парижка декларация за борбата срещу тероризма
Евродепутати приеха Парижка декларация за борбата срещу тероризма / снимка: Guliver/Getty Images

Европейски депутати са подписали в Париж декларация относно европейската политика за борба с тероризма, предаде АФП, като цитира съобщение на френския Сенат. Горната камара на френския парламент е в основата на тази инициатива.

Декларацията посочва, че тероризмът е пряко посегателство срещу фундаменталните ценности и че европейските граждани са в правото си да изразяват силни очаквания относно сигурността си. В документа се подчертава, че борбата срещу тероризма и средствата, които страните членки на ЕС използват в тази борба, трябва да отговарят и уважават ценностите на ЕС и на правовата държава.

Декларацията беше подписана от председателите и представителите на комисиите по външни отношения в парламентите на Германия, Дания, Испания и Великобритания - главните страни членки в ЕС, засегнати от политиката на борба срещу тероризма.

Латвийското председателство на ЕС, представлявано от председателката на комисията по външни дела в латвийския парламент също постави подписа си под документа. В документа се припомня, че националната сигурност си остава отговорност на всяка страна членка.

Парижката декларация обаче се обявява в подкрепа на приоритетни действия, които могат да бъдат извършвани на европейско ниво. В документа се препоръчва разширяване на дефиницията за терористични нарушения, като в нея да се включат и така наречените чужди бойци.

Сред приоритетните действия е и засилване на координационната роля на ФРОНТЕКС - европейската агенция, натоварена за сътрудничеството относно контрола по външните граници на съюза. Сред приоритетите са и подобряване на средствата за идентификация на хора, например информационната система Шенген.

В декларацията депутатите смятат за спешно приемането на предложението за директива за личните данни на пътниците на самолетите. В документа депутатите призовават и за бързо действие относно предложение за директива на Европейския парламент и на Съвета за превенцията на използването на финансовата система за пране на пари и финансиране на тероризма.

Източник: БТА