Висш турски съд оправда подсъдими за преврат
Висш турски съд оправда подсъдими за преврат / снимка: БГНЕС, архив

Истанбулски съд от последна инстанция оправда всички 236 лица, обвинени за подготовката на държавен преврат. Сред оправданите по делото „Балиоз” (Боен чук) са бивши високопоставени военни, политици и журналисти.

Четвъртия Анадолски съд за особено тежки престъпления постанови, че вината на подсъдимите не е доказана, а предоставени по-рано доказателства и улики са недостатъчни за присъди. Участниците в заседанието стана прави, за да ръкопляскат на решението на Темида.

Делото има сложна история. Първоначално по случая 330 бяха признати за виновни. Тогава съдът реши, че подсъдимите са имали план за дестабилизиране на положението в Турция, което да доведе до въвеждането извънредно и военно положение, за да падне от власт Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която е ислямистка макар и умерена. Неин лидер тогава бе премиерът Реджеп Ердоган, който сега вече е президент.

През юни Конституционният съд (КС) постанови, че са били нарушени правата на подсъдимите при представянето на уликите (електронните данни) и показанията на свидетелите. Съответно всички заподозрени и осъдени по делото „Балиоз”, в това число и високопоставени генерали от турската армия, бяха освободени през юни.

Според експертен доклад от декември 2014 г. основните доказателства по делото са били изфабрикувани, в това число и бележките на два диска, които според него са написани от машина, а не на ръка от ген. Сюха Наниери, както по-рано се предполагаше. Според друг такъв доклад от февруари тази година по-голяма част от доказателствата са фалшифицирани. Това наложи преразглеждане на делото, което приключи днес с освобождаването на всички заподозрени.

Тази развръзка определено е загуба за Ердоган, който се опитваше да удари военните и да ограничи ролята им политическия живот.

От 1960 г. Турция преживя три преврата, а през 1997 г. военните принудиха тогавашното ислямистко правителство да подаде оставка. Армията в Турция се възприема като защитник на светския характер на републиката.

Източник: БГНЕС