Преговорите за иранската ядрена програма ще продължат в нова фаза
Преговорите за иранската ядрена програма ще продължат в нова фаза / снимки: БГНЕС

След шест дни на маратонски преговори със смесени резултати, Иран и шестте световни сили се готвят да публикуват обща декларация, съгласявайки се да продължат разговорите в нова фаза, чиято цел е да се постигне окончателно споразумение до края на юни за контрол над иранските ядрени амбиции, предаде АП, като цитира анонимни официални източници.

Първоначално 31 март беше поставен като краен срок за рамково споразумение, а по-късно формулировката беше смекчена до рамково разбирателство. И след интензивните преговори остават пречки по теми като обогатяването на уран, къде ще се съхранява обогатеният уран, ограниченията за иранските ядрени изследвания, както и графикът и обхватът на смекчаването на санкциите.

Общата декларация ще бъде придружена от допълнителни документи, които формулират по-подробни договорености, позволяващи на страните да претендират, че е постигнат достатъчен напредък досега, за да си заслужава още един кръг от преговори. Иран още не се е подписал документите, което означава, че изходът е неясен. Преговорите вече бяха продължавани два пъти в рамките на повече от десетилетие на дипломатически опити да се възпре ядреният напредък на Туехеран.

Следващият етап ще бъде представен като „нова фаза”, понеже повечето от страните вече изключиха ново удължаване на този кръг.

Преговорите в Лозана се водят в разкошния хотел на брега на езерото Леман „Бо Риваж” (Красив бряг) от 19 в. В него са живели прочути личности - Виктор Юго до Коко Шанел, от Чарли Чаплин до Нелсън Мандела.

Преговорите се водеха не само през деня, но и през нощта, като участниците понякога дори се караха. Когато напрежението беше прекалено силно, някои от преговарящите излизаха навън, за да изпуснат парата. Например американският държавен секретар Джон Кери беше видян да кара колело по бреговете на езерото, а китайският външен министър Ван И - да тича на ежедневния си джогинг, нещо немислимо в Пекин, където личният живот на политиците е държавна тайна, отбелязва АФП.

Пред хотела на пост стоят журналистите. Вчера вечерта, докато мръзнеха на студа пред входа на един от ресторантите, Джон Кери им извика: „Нямате ли собствен живот”, а после се пошегува: „В същност вашият живот е по-добър от нашия”.

Понякога атмосферата между преговарящите става по-сърдечна. Американският министър на енергетиката Мониз връчи подарък за току-що родилия се внук на шефа на Иранската организация за ядрена енергия Али Акбар Салехи, който стана дядо за първи път. Двамата всъщност се познават добре, защото учили заедно в Масачузетския технологичен институт в Бостън през 70-те години.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е единственият, който се усмихва през цялото време, независимо от „температурата на преговорите”. Той е страховит преговарящ и не случайно анонимен дипломат призна, че се страхува за своя външен министър, когато остане на четири очи с иранския топ дипломат.

Според един източник преговорите се водят на принципа: „Някоя страна казва, че е готова да се откаже от дадено условие, при условие че друга страна се откаже от друго определено условие”.

Днес следобед в Лозана се върна руският външен министър Сергей Лавров, който вчера отпътува за Москва заради планирани срещи, което означава, че преговорите са към края си, посочва АФП.

Междувременно стана ясно, че Съединените щати са готови да продължат преговорите в Лозана за иранската ядрена програма и утре, ако е необходимо. Това заяви високопоставен представител на Държавния департамент, цитиран от
Ройтерс и АФП.

Условие за това е да бъде постигнат напредък на водения в швейцарския град интензивен диалог, посочи цитираният източник, запазил анонимност. На теория крайният срок за постигане на споразумение за иранската ядрена програма изтича в полунощ.

Източник: БТА