САЩ наложиха нови санкции на режима в Сирия
САЩ наложиха нови санкции на режима в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Съединените щати наложиха днес нови санкции на режима в Сирия, предадоха АФП и ДПА, като се позоваха на комюнике на американското министерство на финансите. Тяхна мишена са три фиктивни компании, свързани с оръжейни програми на страната, както и висш служител на централната банка.

Санкционираните фирми подпомагат сирийската държавна агенция, отговаряща за разработването на неконвенционални оръжия и балистични ракети. Две от тях са регистрирани в съседен Ливан.

В списъка на САЩ със санкции срещу Сирия е включена и Батул Рида, висш служител на централната банка. Тя е обвинена, че оказва финансова поддръжка на „военната кампания” на режима в Дамаск „срещу сирийския народ”.

Санкциите включват замразяване на предполагаемите активи на въпросните юридически и физически лица под юрисдикцията на САЩ и забрана под заплаха от наказания за американските граждани и компании да поддържат каквито и да било делови отношения с тях.

„Режимът на (сирийския президент Башар ал) Асад е не само груб нарушител на правата на човека - той освен това продължава да е замесен в разпространението на опасни оръжия”, заяви изпълняващият длъжността помощник-министър на финансите на САЩ за борбата с тероризма Адам Шубин.

Той подчерта, че САЩ са „решени да използват (своите) финансови инструменти, за да увеличат цената на незаконните дейности на сирийското правителство”.

Източник: БТА