Клуб Бакарди ще ползва прилежащ терен от 641 кв.метра
Клуб Бакарди ще ползва прилежащ терен от 641 кв.метра / ebridge.info

Общинският съвет даде съгласие да се измени подробния устройствен план /ПУП/ на терена пред Дом-паметник „Йордан Йовков” и той да се раздели на две. Единият парцел е за дом-паметника с площ 4 417 кв.м., а другият с площ  641 кв.м. обхваща прилежащата площ около двуетажната сграда, в която се помещава клуб "Бакарди". Общинският съвет гласува това решение за втори път, по искане на собственика на сградата "Бакарди клуб"ООД. Първото решение стигна до Административния съд и бе отхвърлено. Днес предложението отново бе поставено на гласуване с изчистени правни параметри.

Повдигнат бе обаче въпросът за целесъобразността на решението. Арх.Емилия Добрева попита защо собственикът иска това разделяне на терена и какъв е интересът на гражданите на Добрич. „Заведението не е публична функция, утре там може да сложат огради”, коментира тя. Подобно мнение изрази и съветникът Атанас Атанасов. Той обърна внимание, че парцелът е два и половина пъти по-голям от самата сграда на клуба и че утре и други собственици може да поискат изменения на ПУП.

Кметът Детелина Николова заяви, че съветниците не могат да отхвърлят законосъобразни искания и че не бива да се спира инициативата на собствениците на имоти.

Преди повече от година сдружение „Гражданско общество за Добрич” се обяви против разделянето на имота. Обособяването на парцел около заведението противоречи на обществения интерес и няма никакво съмнение, че той впоследствие ще бъде продаден, заявиха тогава от сдружението.