Кметът на Сливен призова за отговорно поведение на протеста тази вечер
Кметът на Сливен призова за отговорно поведение на протеста тази вечер / Дарик Сливен, архив

В Община Сливен е постъпило уведомително писмо за провеждането на мирен протест тази вечер от 17.30 часа на площад „Хаджи Димитър“ заради излъчения в неделя от Нова телевизия репортаж от ромския квартал „Надежда“ . „Режимът е уведомителен, а не разрешителен. Община Сливен уведоми органите на МВР за предстоящия митинг, за предприемане на мерки за опазване на обществения ред и сигурност на гражданите“, посочи кметът на общината Кольо Милев. Писмото за митинга е изпратено от сдружението „Св. Георги Победоносец“, без да е подписано от конкретна личност, която да носи и отговорност за провеждането на акцията. В тази връзка кметът настоя за отговорно поведение. „В Сливен  напрежение няма и не е нарушен етническият мир. Тук заедно живеят българи, турци, роми, арменци и други етноси. Да, винаги може да се намери проблем в някой квартал или населено място. Но приканвам всички да не се използва този повод за противопоставяне“, каза кметът. Според него не е вярно, че ромите от квартал „Надежда“ нямали достъп до детски и учебни заведения.

„Живеещите там имат  достъп до всички учебни заведения в град Сливен. Знаете, че със общински средства се поддържа подлеза и общината плаща на медиатори, осигурен е достъпът на децата до VI и до VIII училище в кв. „Даме Груев” и във всички квартали на града", каза той.

 

Кметът на Сливен е категоричен, че за решаването на проблемите трябва да се ангажират административни, образователни и държавни институции. Общината се опитва да ограничи и ползването на бараките до ж.п. гарата, в които се самонастаняват хора от кв. Надежда. „Търсим варианти за настаняване, за да премахнем бараките. Водихме разговори и с Железопътна инфраструктура“. Подобен проблем има на парк „Юнак“, каза още Милев.