Шефката на КЕВР прогнозира движенията на цените на газа и топлото
Шефката на КЕВР прогнозира движенията на цените на газа и топлото / снимка: БГНЕС
Шефката на КЕВР прогнозира движенията на цените на газа и топлото
78927
Шефката на КЕВР прогнозира движенията на цените на газа и топлото
  • Шефката на КЕВР прогнозира движенията на цените на газа и топлото

Войната в Йемен и анализ на загубите на топлофикациите са причините понижението на цената на топлата вода да е с 8 на сто, а не с 13 процента, каквито бяха първоначалните разчети. Това обясни председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Светла Тодорова. Все пак по думите й цената на топлинната енергия може да се понижи и в средата на годината.

Парното и топлата вода поевтиняват с до 10%

По думите й въпреки предстоящото от 1 април понижение на цената на природния газ, той може да поскъпне от есента, тъй като цената му се определя и на база стойността на петрола. Мотивите на Тодорова са, че заради войната в Йемен се очаква повишение на алтернативните горива, което ще се усети през септември, тъй като цената на природния газ се калкулира с оглед на цените девет месеца назад.

Очакваното намаление на топлата вода се оказа по-ниско, защото при анализ загубите за топлофикациите възлизали общо на 77 милиона лева. Това обясни председателят на комисията Светла Тодорова. Така вместо предварителните твърдения за от 6 до 13 % намаление за различните топлофикации, КЕВР е определила до 8 на сто по-ниска цена и са спестени общо 4 млн. за топлофикациите.

„Преценихме, че в момента, в който цената на газа пада с 13 на сто и сме в края на отоплителния сезон, можем да направим така, че на топлофикациите да бъдат компенсирани част от загубите", каза тя.

По думите на Тодорова разпределението на това намаление на природния газ е справедливо и наполовина отива към потребители и към топлофикациите, но е различно заради спецификите на отделните топлофикационни дружества. „Така, както смятахме, че цените на алтернативните горива ще продължат да се развиват в посока надолу, с войната в Йемен - в близост до който е четвъртият по големина кледенец, цените започнаха да растат стремглаво. Така че ние не знаем каква е перспективата от гледна точка на международната обстановка и дали няма да се окаже, че през септември, дали няма да се окаже, че трябва рязко да я повишим", каза шефът на КЕВР.