Дронове и дирижабъл над стадион Осогово в събота
Дронове и дирижабъл над стадион Осогово в събота / Дима Кирилова,Дарик радио

Дронове,дирижабъл, нестандартна жаба, балон, който се движи с вода ще бъдат демонстрирани на стадион „Осогово" Кюстендил на 04.04. 2015 г.от 10 часа.
Демонстрацията на любителски ракети, самолети и планери е част от конкурса за нестандартни летателни апарати, изработени от ученици „Икар 2015".
„Творческото предизвикателство ИКАР 2015 е инициатива на ОДК Кюстендил и клуб „Зодиак".Целта е да провокира творческото мислене и участие на ученически екипи от страната и чужбина, които в рамките на няколко месеца да създадат и да демонстрират на живо създадените от тях летателни апарати", заяви директорът на ОДК Бойко Малинов.
В събота в рамките на 15 мин. всеки екип ще може да представи действащ прототип на своето изобретение.
„Ще се опитаме да раздадем повече финансови награди, с които децата да продължат да се занимават с това ,което ги е впечатлило", коментира Христофор Скандалиев от Клуб за аерокосмически технологии "Зодиак".
Той анонсира от 17 до 19 април кръг от надпреварата за световната купа по авиомоделизъм , който ще се проведе в Кюстендил. В него ще се включат участници от Македония,Сърбия,Румъния,Хърватия,Словения,Турция.
От 14 до 17 май в Кюстендил ще се проведат националните ученически състезания по авио и ракетомоделизъм.