Извънредно общо събрание на МБАЛ-ДобричАД на 28 април, очаква се смяна на директора
Извънредно общо събрание на МБАЛ-ДобричАД на 28 април, очаква се смяна на директора / Дарик Добрич, архив

Извънредно Общо събрание на акционерите на „МБАЛ-Добрич” АД ще се проведе на 28 април, стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет. Дневният ред на събранието включва освобождаване на сегашния съвет на директорите на дружеството и избор на нов. Предлага се новият борд  да има 3-годишен мандат. Общинският съвет прие решение представителят на общината в ОС Божанка Вуцова да подкрепи тези предложения.

Очаква се новият съвет на директорите да предложи смяна на изпълнителния директор на добричката болница д-р Красимир Николов. Както вече Дарик съобщи, предложение  да оглави лечебното заведение е получил д-р Трифон Йорданов – началник на АГ-отделението на МБАЛ-Добрич.

Докладната записка предизвика коментари в залата. Гинка Василева от групата на БСП попита политическо решение ли се взема и какво налага да се прекрати мандатът на съвета на директорите. „Проблемите на лечебните заведения трябва да се решават професионално, а не политически. Аз ще гласувам „против”, заяви Василева. Смяната бе определена като „чиста политика” и от други съветници от лявата част на залата. Припомнено бе, че само преди месец и половина здравният министър е бил доволен от работата на болницата, а сега се иска смяна.

Божанка Вуцова подчерта, че решението е на мажоритарния собственик на дружеството, а именно Министерството на здравеопазването, а Общинският съвет само определя как да гласува неговият представител. Кметът Детелина Николова коментира, че подобни решения са вземани и преди и че тя лично уважава професионализма в сферата, но в нея трябва да има и реформи.