Калфин представи идеите на правителството за пенсионната реформа
Калфин представи идеите на правителството за пенсионната реформа / снимка: БГНЕС
Калфин представи идеите на правителството за пенсионната реформа
78910
Калфин представи идеите на правителството за пенсионната реформа
  • Калфин представи идеите на правителството за пенсионната реформа

От догодина възрастта и стажът за пенсия при най-масовата трета категория на труд ще започнат да нарастват с по 2 месеца на година. Това предвижда пакетът от мерки за усъвършенстване на пенсионната система, предложен от вицепремиера Ивайло Калфин и подкрепен от премиера Бойко Борисов.

Стъпката от два месеца за възрастта обаче ще намалее на 1 месец при мъжете от 2018-та година, а при жените ще се увеличи на 3 месеца от 2030-та година. Целта е възрастта за двата пола да се изравни на 65 години през 2037-ма година, когато трябва да завърши реформата.

Вместо заложеното към момента вдигане на вноската за втора пенсия с 2 процента от 2017-та година, правителството предлага плавно увеличение на вноските за пенсия и безработица, като осигурителната тежест трябва да нарасне с 4.5 процента през следващите 12 години. Пакетът предвижда още възможност за двупосочно прехвърляне на вноските за втора пенсия между частните фондове и НОИ, отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии от 2019-та година и въвеждане на минимална възраст за военни и полицаи.

През април пакетът от мерки ще бъде съгласуван с бизнеса и синдикатите, а окончателното му приемане ще стане през май.

Калфин: Неминуемо ще се върви към вдигане на възрастта и вноските за пенсия

Кабинетът предлага стажът за пенсия да расте с по 2 месеца годишно, докато стигне 40 години за мъжете и 37 години за жените. За възрастта обаче стъпките са различни - при мъжете първите две години стъпката е 2 месеца, а след това става 1 месец до 2029-та година. При жените се предвижда първите 14 години тя да расте с 2 месеца, а от 2030-та да нараства с по 3 месеца. Условията за излизането в пенсия при недостиг на стаж също се завишават, обясни Калфин: „Три месеца за календарна година до достигане на 18 години стаж за 2027 година и 67 години възраст за мъже и жени", каза Калфин.

Реалната възраст за пенсиониране продължава да е по-ниска от законовата

При недостиг на до 12 месеца възраст хората ще могат да се пенсионират с намалена пожизнено пенсия с 0.4 процента за всеки недостигащ месец. Колкото до вдигането на вноските за пенсия и безработица, то ще стане чрез редуване през година, за сметка на нарастването на вноската за втора пенсия. Финансовият министър Владислав Горанов обясни идеята така: „Тези два процента, които са предвидени да отидат за универсални пенсионни фондове, аз се съгласих да отидат в НОИ".

От 2019-та година ще отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии, а за старите пенсии той ще се увеличи на 40 процента от максималния осигурителен доход. Предвижда се да отпадне и изборът на трите най-добри години при изчисляване на пенсията. За военните и полицаите се обсъжда въвеждане на минимална възраст, която да е близка до фактическата средна възраст за пенсия - през 2014-та година тя е била 52 години и 8 месеца, обясни министър Калфин.

„Второто нещо, което трябва да търсим, освен минимална възраст, е да се разграничат този, който работи и времето, което се работи при висок риск и чиновническата работа, която е сравнима със служители в други сфери", категоричен е социалният министър.

За категорийните работници се предлага плавно вдигане на възрастта до достигане на 57 години за мъжете и жените от първа категория, и на 62 години за двата пола от втора категория.