Проф. Стойков: Партийни пристрастия спъват безплатното саниране в Плевен
Проф. Стойков: Партийни пристрастия спъват безплатното саниране в Плевен / dariknews.archive

Партийните пристрастия спъват участието на панелни блокове в Плевен в националната програма за безплатно саниране. За проблема, появил се в града, алармира пред медиите кметът проф. д-р Димитър Стойков.

До момента подписаните договори по програмата от Плевен са общо 10, което на практика е малко, тъй като на условията за безплатното саниране отговарят близо 200 панелки. В процедура на подготвяне на документите за кандидатстване са още 20 блока. На места обаче се оказва, че един-единствен подпис на несъгласен собственик на жилище възпрепятства кандидатстването, обясни проф. д-р Стойков. Често тези откази са на чисто политическа основа, защото от партията, на която симпатизира даденият собственик на жилище, му казали да не подписва, обясни градоначалникът. А без съгласието на всички собственици блокът не може да кандидатства по програмата. Тези случаи на несъгласие на партиен принцип са родили в Плевен и нови практики - съседи подписват декларации на несъгласните да се санират, че ще им покрият разходите, ако се появят такива, а на други места се допитват до адвокати дали могат да съдят комшиите си за пропуснати ползи.

Междувременно Община Плевен продължава с активната информационна кампания по програмата. До момента са проведени вече три общи срещи с домоуправители и представители на блокове, предстои четвърта - на 7 април, вторник, от 18 ч. в зала „Катя Попова".

От тази седмица в Плевен стартират и първите обществени поръчки за 10-те блока, подписали договорите си за безплатно саниране. Процедурите ще бъдат блок за блок, за да имат възможност да кандидатстват повече фирми.