5 дни след местенето на стрелките са нужни за адаптация при здрави хора
5 дни след местенето на стрелките са нужни за адаптация при здрави хора / Thinkstock/Getty Images
5 дни след местенето на стрелките са нужни за адаптация при здрави хора
78897
5 дни след местенето на стрелките са нужни за адаптация при здрави хора
  • 5 дни след местенето на стрелките са нужни за адаптация при здрави хора

С между 50% 65% скача броят на потърсилите спешна кардиологична помощ у нас, в първия делничен ден след преминаването към лятното часово време. Това съобщи пред Дарик д-р Веселин Герев, специалист по психиатрия. По думите на медика, за да се настрои здравият организъм към новия ритъм на работа, след смяната на времето е нужно да минат поне 5 дни. Сериозен е обаче проблемът при хората с хронични заболявания, при които в първите дни след като преместим стрелките с час напред, се наблюдава драстично влошаване на състоянието. Липса на концентрация, отпадналост и раздразнителност пък са сред основните симптоми, които засягат всеки от нас в началото на тази седмица.

Преходът от зимно към лятно часово време носи само вреди за човешкото здраве, убеден е д-р Веселин Герев. Ако сме здрави, за да се отърсим от липсата на концентрация, отпадналостта и раздразнителността са нужни поне 5 дни.

„При болните хора вече проблемът е съвсем различен, като най-тежко понасят смяната на часовото време хората, които страдат от хронични сърдечно-съдови заболявания и от ендокринни заболявания. Имам предвид, че тези, които имат високо кръвно, сърцебиене, аритмия, те по принцип имат много драстични влошавания на състоянието. Освен това страдащите от диабет имат много редки колебания на нивата на кръвната захар и това идва от факта, че те ще си взимат лекарствата с час напред, което е парадокс. Би трябвало те да се чувстват доста по-добре, но на практика не става така", обясни д-р Герев.

Особено критичен ден е понеделникът след преминаването към лятното часово време, допълва специалистът.

„По статистики се оказва, че с 65% се качва броят на хората, потърсили спешна кардиологична помощ по повод някакъв проблем - било то сърцебиене, било то рязко покачване на кръвното налягане и прединфарктни, или инфарктни състояния. Аз направих едно запитване в България как е и колегите казаха, че няма такова нещо, но като изброих случаите, се оказва, че ако нормално търсят помощ между 50 и 60 човека, в понеделника след смяната на часовото време те стават между 90 и 95%. Просто никой до момента не си е правил труда да проучва тези феномени", каза още той.

Преди седмица експерти в Европейския парламент дискутираха ползите и недостатъците от лятното часово време. Необходимостта от преместването на стрелките с час напред бе поставена под въпрос, а в края на дебата председателят на правната комисия Павел Свобода заяви, че ще отправи въпрос към комисията дали планира промени в настоящите правила.