Андреас Лубиц  е бил лекуван за самоубийствени наклонности
Андреас Лубиц е бил лекуван за самоубийствени наклонности / БГНЕС

Вторият пилот на разбилия се във Френските Алпи пътнически самолет "Еърбъс А320" на германската компания "Джърмънуингс" е бил лекуван за самоубийствени наклонности преди няколко години, съобщи прокуратурата в Дюселдорф, цитирана от Асошиейтед прес и ДПА.

27-годишният Андреас Лубиц е бил на психотерапия "с медицинска бележка за самоубийствени наклонности" в продължение на няколко години преди да стане пилот на самолет.

"В последвалия период и доскоро е имало други консултации с лекари и болнични отпуски без диагноза за самоубийствени наклонности или агресия към трети лица", се казва в изявлението. Посочва се, че не е била намерена самоубийствена бележка или поемане на отговорност при обиска на дома на Лубиц и този на родителите му.

Въз основа на данните от пилотската кабина властите смятат, че вторият пилот е заключил командира на полета извън нея и е пренебрегнал молбите му да отвори вратата, като с ръчно управление е насочил самолета във фатално спускане.

В петък прокуратурата на Дюселдорф, където е било едно от местожителствата на Лубиц, съобщи, че в деня на катастрофата на 24 март той е бил в отпуск по болест, за който са били намерени скъсани медицински бележки, припомня Франс прес.

Според в. "Билд ам зонтаг" в жилището на втория пилот на разбилия се самолет били намерени лекарства на маниакална депресия и големи количества приспивателни.

Прокуратурата засега не е намерила мотив за действията на Лубиц, нито признаци на физическо заболяване.

При разбиването на самолета "Еърбъс А320" на 24 март загинаха всички 150 души на борда.

Източник: БТА