Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води кандидатства за Златен стандарт
Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води кандидатства за Златен стандарт / netinfo

„Софийска вода" АД организира среща за обществено обсъждане на кандидатурата на дружеството да регистрира успешно реализирания проект на СПСОВ „Кубратово" за комбинирано производство на енергия в рамките на доброволния международен механизъм за верификация на екологични проекти „Златен стандарт" (GoldStandard.org).

След преустановяване действието на Протокола от Киото „Златният стандарт" е предпочитаният механизъм за компании, които имат реализирани проекти в областта на опазване на околната среда, за подпомагане на последващата рехабилитация и устойчиво развитие на изградените съоръжения и удължаване на екологичния ефект от тях.

Обсъждането ще се проведе в административната сграда на СПСОВ „Кубратово" на 15 април 2015 г. от 10 часа. За желаещите да присъстват е организиран транспорт. Микробус ще тръгне от паркинга пред Столична община в 9 часа.

След приключване на дискусията присъстващите ще имат възможност да се запознаят на място с изградената когенераторна инсталация, както и други съоръжения на пречиствателната станция за отпадъчни води.

Повече за СПСОВ „Кубратово":

СПОСВ „Кубратово" е сред най-големите и съвременни пречиствателни станции на Балканите. За 30 години, благодарение на съоръжението, в природата са върнати чисти 4,2 милиарда кубически метра преработени отпадъчни води. Модерната технология за отстраняване на азот и фосфор гарантира живота и биоразнообразието в река Искър.

Изградената през 2009 г. когенераторна инсталация спомага за това станцията да задоволява сама нуждите си от електричество. През 2014 г. 98.4% от използваната енергия е произведена от когенерацията. За цялата година общото произведено количество електроенергия възлиза на над 19 000 мегават/часа.