Семейства на хора с увреждания настояват за спешни реформи в ТЕЛК
Семейства на хора с увреждания настояват за спешни реформи в ТЕЛК / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Семейства на хора с увреждания настояват за спешни реформи в ТЕЛК
78890
Семейства на хора с увреждания настояват за спешни реформи в ТЕЛК
  • Семейства на хора с увреждания настояват за спешни реформи в ТЕЛК

Реформа в системата на ТЕЛК, промени в критериите за достъп до лични асистенти и признаване на родителската грижа за осигурителен стаж, са сред основните искания за промени в политиките спрямо хората с увреждания у нас. Те бяха поставени от неправителствени организации и родители на деца с увреждания по време на дискусия, организирана от народния представител от Патриотичния фронт Султанка Петрова. Дискусията се проведе в отсъствието на представители на здравното министерство, а държавният експерт от социалното министерство Надежда Харизанова наблегна върху основните стратегически цели, които България трябва да постигне през следващите години.

Въпреки заявената от здравното министерство реформа в системата на ТЕЛК, семействата на хората с увреждания все още не знаят какво ще се подобри за самите тях. Това стана ясно от думите на Искра Влахова, родител на дете с множество увреждания. Според нея лекарските комисии трябва да отразяват увреждане, а не съвкупност от заболявания, която води до злоупотреби с инвалидните пенсии.

„Ако на 60 години имаш кръвно, това е характерно за възрастта ти. Ако на 5 години имаш кръвно и причината е такава, каквато не може да бъде променена, тогава вече това води до увреждане. Всички говорят за фалшивите ТЕЛК-ове. Как се случват те? С болести. Никой не може да излъже за слепота, глухота и церебрална парализа, но за болести може да се лъже", обясни тя.

Когато дете с аутизъм навърши 16 години, диагнозата му се заменя с шизофрения, защото няма диагноза аутизъм за възрастни - това разказа Кристина, представител на една от организациите на родители на деца с аутизъм.

Майките обаче се съгласяват на това, защото без диагноза няма ТЕЛК:

„Принудени са хората да си променят диагнозата, за да получават някаква мизерна помощ".

Семейства на хора с увреждания се оплакаха също от лошо отношение в дневните центрове за пълнолетни и липсата на действаща система за планиране на услугите за тези хора. На 3 април в столицата ще се проведе национален протест срещу политиките спрямо децата с увреждания, в който ще се включат и някои от участниците в днешната дискусия.